Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Quito

geschreven door Johan

San FransiscoQuito is de hoofdstad van Ecuador. Toen de inca’s Ecuador veroverden kozen ze Quito tot hoofdstad van het noordelijke deel, Cusco was de hoofdstad van het zuiden. Toen de Spanjaarden in 1532 Ecuador binnenkwamen vluchtten de inca’s Quito uit en verwoestten de stad. De Spanjaarden veroverden de stad en stichtten in 1534 Quito opnieuw. Ze hebben toen de San Fransisco de Asis kerk gebouwd [dit is de eerste kerk die de Spanjaarden in Latijns Amerika gebouwd hebben]. La Compañia de Jesus kwam in 1605, de kerk staat propvol gouden dingen. Daarna kwamen de andere kerken en koloniale gebouwen in Quito.

In 1822 werden de Spanjaarden verjaagd en werd Ecuador een deel van Gran Colombia. In 1830 werd het echt zelfstandig, Plaza de la Libertad (plein van de vrijheid) is hier naar vernoemd. Dat is een van de grootste en drukste pleinen van Quito.

trolleyTegenwoordig is er een vliegveld, een speciale hotelwijk, trolleys, veel te veel bussen, stoplichten en véél te veel auto’s en taxi’s. In het koloniale centrum van Quito mag je op zondag niet met een auto in. In de flats zijn allemaal veel te kleine kamers, er is vaak geen balkon, laat staan speelruimte voor de kinderen. Zoals veel steden trekt Quito veel mensen uit heel Ecuador. Maar veel Quiteños trekken juist naar het platte land omdat daar veel meer ruimte is!