Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Pre-inca culturen aan de kust

vaas met fluitspelergeschreven door Litty

De Pre-inca culturen leefden voor de Inca’s, er is weinig over bekend omdat er niets over is opgeschreven. Over de inca’s weten we veel meer omdat de Spanjaarden daar dingen over hebben opgeschreven. Omdat we er zo weinig van weten zijn de meeste Pre-inca volken naar de plaats waar ze leefden vernoemd.

De Pre-inca culturen maakten veel beeldjes, vaasjes en potjes, met de vormen van mensen, dieren of fruit, die dingen zien er vaak grappig uit. De Pre-inca culturen geloofden dat je na de dood verder leefde in een soort dodenrijk, daarom gaven ze grafvondsten mee. Belangrijke mensen kregen veel meer mee dan onbelangrijke.

Voorbeelden van grafvondsten zijn: vaasjes en potjes, sieraden en gedroogde maïs, belangrijke mensen kregen ook hondjes, lama’s en zelfs slaven mee! Vaak werden ook de vrouw en de kinderen mee begraven. Er was natuurlijk grote kans dat die nog leefden, als dat zo was werden ze slaperig gemaakt met een soort drugs en zo in het graf gelegd.

Deze graven zijn in kuilen, er zijn ook mensen op een soort piramides begraven, daar waren de piramides niet voor bedoeld. De piramides hebben een platte bovenkant, daar stond een tempel op. De tempel bestond uit verschillende gebouwtjes, een daarvan was een begraafplaats. Eens in de honderd jaar werd de tempel een verdieping hoger en overal ongeveer drie meter wijder. De Pre-inca culturen leefden in Peru en Ecuador.

in een zandkasteel van adobeToevoeging Wim

Minstens zo interessant al de kunstwerken zijn de bouwwerken van deze culturen. Aan de kust waren geen grote stenen voorhanden dus moest er op een andere manier gebouwd worden. De oplossing daarvoor werd gevonden in natuurlijke materialen die wel aanwezig waren. Dat materiaal heet Adobe. Adobe bestaat voor ongeveer de helft uit zand en ongeveer een derde aan klei. Verder zit er nog stro in om de stenen goed bij elkaar te houden. Als aanvullend materiaal wordt vaak gebruik gemaakt van mest. Dit bouwmateriaal wordt over de hele wereld in droge streken gebruikt. Het klimaat van de kuststreek van Peru is uitermate geschikt voor Adobe. Daardoor hebben Adobe bouwwerken hier de eeuwen redelijk doorstaan. Chan Chan is bijvoorbeeld een stad die geheel uit Adobe was opgetrokken. Dit is de grootste stad die in Amerika gebouwd is voordat de Spanjaarden arriveerden. De bekende Inca-steden als Cusco waren veel kleiner.