Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Het regenwoud van Manu

geschreven door Anneke

grote boom in ManuHet Nationale Park van Manu is een van de grootste beschermde regenwoudgebieden ter wereld. De totale oppervlakte is 1,8 miljoen hectare. Het park begint hoog in de Andes (boven de 3000 meter), en loopt door een gebied met varens en het nevelwoud omlaag tot het laaglandregenwoud van de Amazone. Twee grote rivieren stromen door het park: de Alto Madre de Dios en de Manu.

De oorspronkelijke indiaanse bevolking is eeuwen geleden overheerst door de Inka’s. Vervolgens kwamen de Spanjaarden, op zoek naar ‘de gouden stad’. Aan het eind van de 19e eeuw werden veel overgebleven indianen verplicht om te werken als rubbertapper; veel indianen zijn hierbij gedood. Nu is het weer min of meer rustig in het gebied, al wordt het bedreigd door de jacht naar olie.

Een deel van het park is bestemd als zogenaamde Cultural Zone, daar zijn enkele indianendorpen en toeristenverblijven. Een ander deel is de Reserved Zone, hier mag je met een speciale gids naar toe om de natuur te bekijken en/of te bestuderen. Maar het grootste deel van het park is volledig beschermd en niet toegankelijk.

In Manu zijn meer dan 1000 soorten vogels geteld, meer dan in elk ander regenwoud. Ook zijn er meer dan 15.000 plantensoorten en miljoenen verschillende insecten.

Grotere dieren leven er ook, zoals jaguars, luiaards, miereneters, zwarte kaaimannen, reuze-otters en 13 soorten apen.

Tijdens de eerste week van onze tour naar het regenwoud van Manu hebben wij 5 soorten apen geteld, een eekhoorn, een agouti, een reuze-otter, 5 soorten reptielen, 17 vlinders en motten, 87 vogels (waarvan 49 meer dan eens en duidelijk herkenbaar) en 44 bomen en planten.