Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Cocabladeren

geschreven door Lity

Cocaïne (coke) komt van cocabladeren, toch is het in Peru niet verboden om cocabladeren te verbouwen waarom dat zo is kun je lezen in dit stukje.

Cocabladeren worden verbouwd voor thee en om gewoon te kauwen, de oude Inca’s gebruikten het al! Zij kauwden gewoon op de bladeren, dat deden ze als ze zware spullen, bijvoorbeeld stenen moesten sjouwen. Ook nu gebeurt dat nog veel. Je voelt het zware gewicht minder goed, maar je moet het niet willen kauwen als je veel denkwerk moet doen, je kunt namelijk ook minder goed nadenken.

Als je naar Peru komt kun je veel last krijgen van de hoogte omdat het hier (op sommige plekken) stukken hoger is dan in Nederland op zeeniveau. Hoger in de bergen is de lucht ijler en is er minder zuurstof in de lucht, daardoor kun je last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Ook daartegen helpen cocabladeren.

Je hebt coca als zakjes thee te koop maar wij hebben ook een keertje blaadjes in een kopje gehad waar alleen maar heet water op hoefde. De boeren hier die cocabladeren verbouwen zeggen natuurlijk dat het is voor de thee en om op te kauwen en niet voor drugs. Meestal is dat ook wel zo maar niet altijd, daarom worden mensen die Peru uitgaan heel goed gecontroleerd, vooral als ze veel stempels in hun paspoort hebben. Wij zullen dus ook wel heel goed gecontroleerd worden als we Peru weer uit gaan.