Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

De ontdekking van Amerika

geschreven door Johan

Onderzoekers denken dat de Noormannen in 1000 al in Newfoundland (V.S.) zijn geweest, daar zijn nederzettingen en munten gevonden. Maar de eerste bewezen vaart was die van Christoffel Columbus in 1492. Toen kwam Chris in Hispaniola aan, dat is een eiland. Chris zelf dacht dat hij in Azië was (India), daarom noemde ie de inwoners ook Indianen. Hij nam de Indianen mee als slaven, goud en zilver om aan de koning van Spanje te geven. Toen Chris terug kwam ging hij voor een tweede, derde en vierde keer naar Amerika toe.

Ook andere ontdekkingsreizigers kwamen zoals Amerigo Vespuci waar Amerika zijn naam aan heeft te danken. Hermando Cortez veroverde Peru, en Magelhanes voer de wereld rond. Veel van die ontdekkertjes gingen op zoek naar goudland El Dorado.

gouden voorwerpenIn die tijd had je kaarten die helemaal niet kloppen, een platte aarde en een rond Afrika. De meetinstrumenten van toen waren best wel slecht, daardoor al die fouten. Tegenwoordig maakt een satelliet foto´s vanuit de ruimte. Dit hebben wij in Museo de Américo goed gezien. Daar lieten ze ook tekeningen van fantasiemensen zien, mensen zonder hoofd en hun gezicht op de borst. Het droomland El Dorado is nooit gevonden, wel heel veel gouden voorwerpen en een heleboel andere mooie en minder mooi spullen die wij in het museum gezien hebben.

Als na twee eeuwen (1700) zo’n beetje de hele wereld is ontdekt, zijn Noord en Zuid-Amerika geheel gekoloniseerd door Spanje, Frankrijk, Portugal en Engeland. In 1776 is de VS zelfstandig en in de 19e eeuw is geheel Noord- en Zuid-Amerika zelfstandig geworden. In die tijd was katholiek het geloof in Spanje en Portugal. Dit brachten de Europeanen over op de Zuid-Amerikaanse stammen. Daarom zijn de meeste Zuid-Amerikanen nu nog steeds katholiek.

Bron: mijn hersens en het Museo de Américo in Madrid