Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Landmijnen

geschreven door Johan

In Cambodja zijn er in de Vietnam-oorlog veel landmijnen gelegd. Dat is meer dan 30 jaar geleden, maar je merkt er nog steeds veel van. Je ziet allemaal waarschuwingsborden voor mijnen en er lopen mensen met één been of één arm.

landmijnenDe gegevens voor dit stukje heb ik van een museum over landmijnen war we geweest zijn. Een landmijn is een soort bom waarvan het lontje aangaat als je er op gaat staan. Na 2 tot 3 seconden ontploft de mijn. Er zijn ongeveer 10 soorten landmijnen in Cambodja, de meest bekende soort is de tankmijn. Een tankmijn is van ijzer en kan een tank laten ontploffen, de tankmijn kan met een ontploffing wel tien mensen doden. De personenmijn is van plastic en bij een ontploffing verlies je meestal alleen een je been of arm, maar soms ga je ook dood. Er bestaan ook mijnen die aan een boompje of struik hangen, die zijn dan met een touwtje aan een ander struikje gebonden. Zo’n soort mijn ontploft als je tegen dat touw aanloopt, hij schiet dan naar dat punt toe. Deze mijnen kunnen 2 tot 3 mensen doden. Deze mijnen heten ananasmijnen, die vorm heeft de mijn ook.

In Cambodja vallen nog steeds twee of drie slachtoffers per dag aan mijnen. In 2003 zijn er in Cambodja 60.626 personenmijnen, 1096 tankmijnen en 118.307 granaten gevonden!!!!!!!!!! In datzelfde jaar waren er 772 slachtoffers van landmijnen en granaten.

En in de eerste helft van 2004 waren er al 671 slachtoffers van landmijnen en granaten in Cambodja! Dat is voor het eerst sinds tijden dat er meer slachtoffers zijn bijgekomen!!!!!!!!!! Ik heb zelf langs de weg veel borden gezien “dit stuk land is niet gecontroleerd op mijnen “ zelfs in de voortuin van ons Guesthouse stond er zo’n bord!!!!!!!!! Er zijn ook veel mensen die een arm of been kwijt zijn. Sommige kinderen vinden ook een mijn en gaan er dan mee spelen. De ouders weten dan vaak wel dat het een mijn is, maar denken de oorlog is zo lang geleden, al die mijnen zijn nu weg. Maar er liggen nu nog steeds 3 tot 6 miljoen!!!!!!!!!!!!!!!! mijnen in Cambodja.