Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Wierook

wierookstokjesgeschreven door Johan

Wierook zijn stokjes die je moet aansteken, dan branden ze. Daarna blaas je de wierook uit en komt er een lekker luchtje van af. Meestal zijn de stokjes bruin met een rode onderkant die niet kan branden, ik weet niet wat voor spul dat is. Er is ook wierook die wordt gebruikt als anti-muggenspul, dat is in de vorm van een apenstaartje (@) en staat vaak in een flesje. Sommige wierook heeft ook een groen deel dat brandt en een rood deel dat niet kan branden.

Wij hebben gezien dat mensen wierook aan het maken zijn. Dan doen ze stokjes in een machine, die trilt dan het stof van de stokjes af. Dan wordt het in de juiste maat gesneden, en in grote bundels gebonden. Dan wordt er de geur overheen gemaakt en kan je het branden. Het wordt vaak in tempels gebruikt. Bij heel veel Boeddhabeelden branden zo’n beetje de hele tijd stokjes.

Ik vind de geur van wierook zelf erg lekker. Er is ook wierook met een rozengeur of een geur naar andere bloemen, die staan hieronder. Dat hebben wij nooit gekocht. Wij hebben wel driehoekjes wierook (kegeltjes) die helemaal afbranden, die moet je dus niet op een velletje papier leggen.

Er zijn meer dan honderd soorten planten waarbij je een goede geur krijgt. Allerlei soorten hebben hun eigen krachten denken veel mensen. Ik heb er hier een paar genoemd: