Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Slangen

geschreven door Johan

Slangen zijn reptielen die geen poten onder hun lijf hebben. Ze bewegen zich voort door te kronkelen. Er zijn twee hoofdgroepen slangen: wurgslangen en gifslangen. Slangen leggen net zoals alle reptielen eieren. Slangen zijn koudbloedig; dat betekent dat als het buiten 24 graden is, is het bloed ook 24 graden. Maar als het 16 graden is, is het bloed van een slang l6 graden.

Ook in Nederland zijn gifslangen en wurgslangen. Een adder is een gifslang en een ringslang is een wurgslang.

Er liggen soms ook doodgereden slangen langs de weg. Slangen worden zelf ook gegeten door hyena’s en andere roofdieren. Er zijn ook gif- en wurgslangen die in het water leven: waterslangen. Er zitten soms veel slangen verstopt tussen het gras. Niet alle slangensoorten zijn gevaarlijk voor mensen. Veel slangen hebben een schutkleur maar sommige soorten zijn felgeel of felgroen en vallen dus erg op. Dit doen ze om roofdieren te waarschuwen: ik ben giftig, val mij niet aan! Veel slangen zijn een bedreigde diersoort.

Wurgslangen

Wurgslangen zijn slangen die hun prooi doden door zich om de prooi heen te wikkelen. Als ze dat doen kan dat beest niet meer ademen en gaat dan dood. Pythons zijn de grootste en bekendste wurgslangen. Pythons kunnen wel 8! meter lang worden (een netpython). Pythons kunnen mensen wurgen (niet alle wurgslangen zijn sterk genoeg om iemand te doden). Als een python in het water is kan je hem niet zien bewegen. Een netpython kan in één keer een heel kalf opeten! (alleen kan die zich dan een tijdje niet bewegen).

Gifslangen

Gifslangen doden hun prooi door het beest te bijten en dan gif in te spuiten, dat gif is dodelijk en dan sterft dat beest binnen een halfuur tijd. Dan kan de slang het dier rustig op zijn gemak opeten. Een cobra kan zijn nek heel breed en plat maken, dat doet een cobra als hij indruk op je wil maken, ik vind dat zelf erg mooi. Hij doet dit alleen als je in zijn gebied komt of als je hem treitert. Een koningscobra heeft het dodelijkste gif van alle slangen ter wereld. Er zijn ook slangen die wel bijten maar voor mensen überhaupt niet giftig zijn, laat staan dodelijk. Sommige gifslangen eten kleinere slangetjes als voedsel, de cobra eet één kikker per week