Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Tsunami

De landen die getroffen zijn door de tsunamigeschreven door Johan

Wat is er gebeurd?

Het is tweede kerstdag 2004, in Zuidoost Azië voor de meeste mensen een gewone werkdag. Veel toeristen zijn al vroeg op het strand. De zee trekt zich vreselijk terug. Overal op het superbrede strand liggen vissen dood te gaan. Veel vissers denken”zo kom ik makkelijk aan vis” en de toeristen zoeken schelpen. Opeens komt er een superhoge golf aan en spoelen alle mensen en dieren honderden meters weg. Dan komt er nog zo’n golf en nog een en zo nog een paar. Veel mensen vluchten maar komen niet op tijd weg. Al de huizen die vlak aan zee staan spoelen weg. Al die mensen zijn al hun bezittingen en geld kwijtgeraakt.

Op Sumatra gaan meer dan honderdduizend mensen dood. Maar ook in Thailand zijn achtduizend mensen doodgegaan. Ook in andere landen zoals Sri Lanka zijn duizenden mensen omgekomen. Zelfs in Somalië (Afrika) zijn mensen omgekomen. Ook zijn veel mensen hun vissersboten en huizen kwijtgeraakt dus kunnen ze geen geld verdienen. Uit Europa en Amerika komen miljarden Euro’s aan hulpgeld. Daardoor kunnen veel nieuwe vissersboten en huizen worden gebouwd.

bord Entering tsunami hazard zoneNa 2 jaar

Nu ongeveer 2 jaar later zie je in Thailand langs de kust veel herinneringsborden. Ook zie je tsunami vluchtroute borden langs de zee waar de tsunami was. Aan de andere kant van Thailand zie je niet van die borden want daar is geen breuklijn van de aarde. Sommige mensen willen nu nóóit meer aan de zee wonen want ze willen nóóit nog een tsunami meemaken. Daarom zijn er veel nooddorpen in de heuvels gebouwd.

Er zijn wel weer veel nieuwe hotels langs de kust gebouwd. Maar er zijn ook toeristen die nooit meer naar Zuidoost Azië willen.

Waar komt die golf vandaan?

De tsunami is ontstaan doordat er twee delen van de aarde eerst een stukje uit elkaar gingen en er toen allemaal water de aarde in liep. Toen kwam het bij het binnenste van de aarde en daar is het zo heet dat het water heel hard omhoog kwam en daardoor heel hoge golven kwamen. Toen knalden die delen van de aarde weer tegen elkaar aan en kwam er een aardbeving op zee (zeebeving = tsunami) van 8.9 op de schaal van Richter. Zo is de tsunami dus ontstaan.