Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Tropisch regenwoud

geschreven door Litty

Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven er zoveel verschillende dieren als daar. In een regenwoud is het erg warm en vochtig. Dat hebben wij zelf ook al wel gemerkt. Het was erg warm en het begon na een tijdje vreselijk te stortregenen. Behalve bomen groeien er overal planten in allerlei soorten en maten. Er zijn ook planten die op de dode omgevallen bomen groeien. Er zijn zelfs planten die op levende bomen groeien.

Er is veel lawaai in een tropisch regenwoud. Je hoort de vogeltjes fluiten, er is veel gezoem van insecten en er zijn krekels die een vreselijk piepgeluid maken. Zo van tsjiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeee en dat de hele tijd door!

Tropische regenwouden vind je in alle werelddelen die vlak bij de evenaar liggen, in Azië, Amerika en Afrika. De zon staat daar recht boven de aarde, het is er dus altijd warm. In Thailand zijn ook veel wegen dwars door het tropisch regenwoud, daar hebben wij gefietst en in het Nationaal Park van Khao Sok hebben we junglewandelingen gemaakt.

plankwortelsKhao Sok Nationaal Park

Khao Sok is een voorbeeld van een regenwoud waar we zelf geweest zijn:

De drie lagen in het regenwoud

Er zijn 3 verdiepingen in een regenwoud. We gaan nu met een lift omhoog en ik laat je alles zien. We zijn nu op de begane grond, de bosvloer. We zien hier dat de grond bedekt is met afgevallen bladeren en takken die voor de voedingsstoffen zorgen. Het is er ook zeer donker omdat het zonlicht er bijna nooit doordringt. Op de bosvloer groeien mossen en varens en er leven naast ontelbare insecten ook schildpadden, kleine hertjes, wilde varkens EN… rottige bloedzuigers!! Snel weg hier dus.

DINGDONG
De eerste etage, de onderlaag

Hier bewegen we ons voort door aan de lianen te slingeren en zien zo varens en jonge boompjes. Ook hier schijnt maar weinig zonlicht.

DINGDONG
De tweede etage, de kroonlaag.

Hier is het lekker licht en als we op de top van de reuzenbomen gaan staan hebben we uitzicht op een heeeeeeeel groot groen tapijt wat maar niet ophoudt. Hier gaan we op bezoek bij de boomkikkers, eekhoorns, apen en vogels.