Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Loy Krathong

geschreven door Litty

Loy Krathong is een groot feest dat ze in Thailand vieren. Mensen maken (of kopen) een soort bootje van het blad van een bananenpalm. Dat is versierd met bloemen, en er staat een kaarsje op en wierookstokjes. Soms ook een muntje of iets van de mensen zelf (afgeknipt stukje nagel of een haarlok). Dat bootje laten ze drijven op het water.

De betekenis van Loy Krathong

Loy betekent drijven en Krathong betekent bladerkopje dat is dus een drijvend bladerkopje. Dat klopt ook wel want de bootjes worden gemaakt van bananenbladeren in de vorm van een kopje.

Wanneer wordt het gevierd?

Tijdens de volle maan van de 12e maan-maand, een maan-maand duurt 4 weken. Dat is aan het eind van de regentijd. Het feest wordt `s avonds laat gevierd.

Wel leuk dat feest maar wat vieren we eigenlijk?

Loy Krathong vieren de mensen om verschillende redenen. Als dank voor het water, sorry dat we het water zo vies hebben gemaakt en ze denken dat hun zorg en ellende zo wegdrijven. Ze vieren het door te zingen en te dansen. De mensen hebben hele mooie kleren als danskleding.

Loy Krathog

Waar?

800 jaar geleden werd het voor de eerste keer gevierd in Sukhothai, dat was de hoofdstad van Siam (Siam is de oude naam voor Thailand). Nu wordt het in het hele land gevierd.

Dit hebben wij zelf gezien

Tijdens de maaltijd bij het Loy Krathong-feest zijn er allemaal mensen aan het dansen en aan het zingen. We zingen zelf ook een Loy Krathong-lied in het Thais (met een Engelse vertaling erbij). Dan krijgen we een heel erg mooi bananenbladbootje. Dan gaan we naar het zwembad en krijgen daar een brandend kaarsje en brandende wierookstokjes. Dan laten we het bootje te water gaan en dan moet je zeggen bedankt voor het water. Er zitten ook allemaal mooie bloemen op het Loy Krathong-bootje.