Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Fransiscus van Assisi

geschreven door Johan

Sint Franciscus leefde in het einde van de 12e tot het begin van de 13e eeuw in Assisi en de bergen rondom Assisi. St. Franciscus werd in 1182 geboren als zoon van een stoffenkoopman. Franciscus begon niet gelijk met preken van het christelijk geloof maar speelde gewoon met speelgoed en hij wou niets anders dan ridder worden. In 1203 wordt hij in een oorlog gevangen door de stad Perugia.

Hij komt na een tijd weer vrij en wordt vreselijk ziek. Hij blijft een tijd lang ziek maar in die tijd komt hij wel op het idee om geen ridder meer te worden maar juist een mensenhelper. Hij gaat de lepralijders helpen, want die mensen mochten in die tijd niets. Na een paar jaar krijgt hij een droom dat een kruisbeeld tot hem spreekt en zegt mijn kerk stort in. Hij begint een kerkje volledig te restaureren, en dan krijgt hij een droom waarin het kruisbeeld zegt “nee je moest niet het kerkje restaureren maar zorgen dat de kerk weer belangrijk wordt”. Hij gaat dan met een groepje mensen erover praten.

Na een aantal jaar gaat hij naar de paus om te vragen of hij een kloosterorde met zijn vrienden mag beginnen. De paus zegt nee tegen Franciscus en zijn vrienden. De dag daarna droomt de paus dat de belangrijkste kerk van Rome (= in die tijd de St. Jan van Lateranen) instort, maar een arme man weet hem overeind te houden. De paus denkt dat die man in zijn droom Franciscus is, en dan zegt de paus dat hij wel een kloosterorde mag beginnen.

Belangrijke dingen in de regels van Franciscus zijn dat je niet rijk mag zijn, zelf heeft hij al zijn luxe kleren aan zijn vader teruggegeven. En de natuur vindt hij heel belangrijk, dat je alles wat leeft lief moet vinden. Er zijn verhalen dat Franciscus praat met de vogels.

Franciscaner monniken bestaan nog steeds, en leven volgens de regels van Franciscus. Je kunt ze herkennen aan een bruine soepjurk (pij) met een wit koord als een soort riem.

Er komen nog steeds heel veel toeristen en pelgrims naar Assisi om het graf van Franciscus te zien.