Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Venetië

geschreven door Litty

Er is oorlog in Italië. De stam van de Veneti wil gaan vluchten. Ze vertrekken met boten en nemen van alles mee. Ze varen een tijd over zee voordat ze iets vinden. Uiteindelijk zien ze een eiland. ,,Weet je wat, als we daar nou gaan wonen kan niemand ons vinden”. De stam bouwt daar een dorpje. 

Later komen er meer mensen wonen. Venetië wordt een eigen land dat rijk wordt van scheepvaart en handel. Overal waar Venetië de baas is staat een Venetiaanse leeuw. Dat is een leeuw met vleugels. Die leeuw is het symbool van de evangelist Marcus. Zijn botjes liggen in de kerk San Marco. De botjes hebben ze gestolen uit Alaxandrië, dat was veroverd door de moslims. Dat hebben ze gedaan door de botjes in varkensvlees te stoppen. Dat wouden de moslims niet controleren.

Er wonen veel glasblazers in Venetië. Die hebben hele hete vuren nodig om te kunnen werken. Op een dag gaat er iets fout en branden bijna alle huizen af, dat komt door de glasblazers! De regering beslist dat er geen glasblazers meer in Venetië mogen wonen. Alle glasblazers moeten verhuizen naar een buureiland, Murano. Dat slaat natuurlijk nergens op want dan brandt daar alles af.

Later mogen de glasblazers wel weer in Venetië gaan wonen.

Nu is Venetië een beroemde toeristenstad. Er komt een dam naar Venetië waar een bus over rijdt. Je kunt ook met je eigen auto over de dam maar dan moet je heel erg veel parkeergeld betalen. In de stad zelf mogen geen auto's komen. Er zijn veel grachtjes en overal is water. Eigenlijk bestaat Venetië uit verschillende eilanden. Al het verkeer gaat over het water, er zijn gondels en ook de post en het fruit wordt over het water vervoerd. We hebben zelfs matrassen in bootjes vervoerd zien worden.

Er zijn veel overstromingen. Toen wij er waren stond zelfs een groot deel van het San Marco plein onder water.

Er zijn veel mooie huizen, kerken en gondels. Er zijn honderden souvenirwinkeltjes en duizenden toeristen. Ik vond Venetië een hele mooie stad.