Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Fruit in Italië

geschreven door Johan

Toen we de Alpen overkwamen kwamen we opeens allemaal soorten fruit tegen die we deze reis nog niet hadden gezien. Zoals: in Zuid-Tirol druiven en olijven, aan het Gardameer kwamen we granaatappels en sinaasappels tegen, op weg naar Verona kiwi’s en grapefruit en vijgen.

De druiven groeien aan een soort palen ongeveer 2 meter hoog omhoog kronkelend met aan de bovenkant grote trossen druiven, tussen de groei van rode en groene druiven verschilt niks. Ik zelf vind druiven verrukkelijk.

De olijven groeien aan grote bomen 1 tot 5 meter hoog; ze zijn nog niet eetbaar als je ze zo van de boom plukt. Voor mensen die niet kunnen denken, er groeien geen lekkere? groene gevulde olijven aan een boom. Er zitten pitten in olijven. Ik vind olijven niet lekker

Sinaasappels groeien aan bomen vanaf 50 centimeter tot 4 meter en hebben veel zon nodig (er is mij iets te veel zon in Italië) en kunnen niet tegen veel regendruppels. Ik vind sinaasappels erg lekker.

Kiwi’s groeien net zoals druiven aan een stok kronkelend omhoog en dan groeien er overal losse kiwi’s, dus niet zoals druiven in een tros. Ik vind kiwi’s niet superlekker maar ook weer niet smerig.

De grapefruit groeit in grote bomen in veel zon; ze kunnen veel kleuren zijn. Wij hebben ze in het oranje gezien. Een grapefruit lijkt aan zijn vorm soms wel een sinaasappel. Ik vind grapefruit zelf niet zo lekker.

Vijgen zijn vruchten die in grote bomen groeien, met veel kleine zwarte of gele vruchten in een soort kastanjeboom. Ik vind vijgen smerig!

Er groeien in Italië natuurlijk nog veel meer soorten fruit. Net als in Nederland bijvoorbeeld appels in heel veel soorten en ook peren.