Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Het Bodenmeer

Anneke en Johan met fiets aan de Bodenseegeschreven door Johan

Het Bodenmeer is een groot meer in de Rijn, in het grensgebied van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Ook enkele andere kleinere riviertjes komen uit in het Bodenmeer. Het Bodenmeer ligt op een hoogte van 400 meter boven zeeniveau. Het is een meer, maar als het hard waait lijkt het wel een zee, want dan zijn er hoge golven. Op mooie dagen is het water van het meer bijna vlak en kun je er goed zwemmen, zeilen of kanoën. Rondom het meer liggen veel kleine plaatsjes; de grootste stad is Konstanz.

Het Bodenmeer heeft heel veel namen: namelijk Bodenmeer, meer van Konstanz , en in het Duits Schwäbische Meer, Bodensee en Konstanzer See. Het Bodenmeer is gemiddeld 12 kilometer breed, en van Bregenz tot Konstanz is het 46 kilometer lang. Het Bodenmeer is ontstaan toen de grote gletsjers aan het eind van de ijstijd smolten, en de Rijn het water nergens anders kon laten. Bij Schaffhausen (vlak na het Bodenmeer) is een waterval en vanaf daar is de Rijn bevaarbaar en begint de kilometertelling. Het Bodenmeer is ongeveer 225 meter diep, dat is een stuk dieper dan de Noordzee! Om het meer liggen drie landen; Duitsland, Oostenrijk, en Zwitserland, maar er is geen drielandenpunt. Ten noorden van het Bodenmeer ligt de Schwäbische Alb. In het westen, zuiden en oosten liggen de Alpen.

Het is nu een toeristengebied met in een dorp soms wel 40! hotelletjes. De Bodensee Rundweg is een fietsrondje om het Bodenmeer heen. In het gebied rondom het Bodenmeer wordt veel hop geteeld voor de bierbrouwerij. In Friedrichshafen is een Zeppelinmuseum waaruit een paar keer per dag een Zeppelin vanaf Friedrichshafen over Lindau, Bregenz en Lindau vliegt en dan weer naar het Zeppelinmuseum in Friedrichshafen. Vanaf onze camping konden wij de Zeppelin goed zien.