Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Oude huizen aan onze route door Duitsland

vakwerkhuisgeschreven door Litty

In Nederland zijn de meeste huizen vroeger van bakstenen gebouwd omdat ze stevige klei hadden en niet veel stevig hout. Hier in Duitsland is dat anders, hier hadden ze juist geen stevige klei en wel veel stevig hout dus hebben ze hier vakwerkhuizen gebouwd.

Zo maak je een vakwerkhuis

Eerst maak je een soort skelet van hout. Dan heb je sterk hout nodig, bijvoorbeeld van een eik.

Dan doe je de klei (die niet stevig was) tussen de stenen balken in (je vult dan als het ware de gaten op). Daarna smeer je nog witte kalk over de klei. Eikenhout wordt steeds donkerder als het ouder wordt. Je ziet dan dus een huis met witte vakjes tussen donkere balken. Zulke huizen zijn best stevig. Sommige zijn meer dan 500 jaar oud.

De versiering van de vakwerkhuizen

De vakwerkhuizen hier zijn vaak mooi versierd. Soms doordat mensen gewoon bloembakken aan de vensterbank hangen en daar bloemen in zetten maar soms is het hele huis mooi versierd. Daar hebben ze hier een speciale verftechniek voor gebruikt. Eerst heb je een zwarte muur, die verf je dan wit en dan kras je met een stokje het wit weer weg op de plekken die je zwart wil hebben. Zo hebben ze hier veel mooie tekeningen op gebouwen gezet. Het Rathaus (raadhuis) is hier altijd mooi versierd.