Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

De Rur

Johan met fietshelm op langs de RurInleiding

Onze laatste stop in Nederland was in Roermond, aan de monding van de Roer. We volgden de Roer een heel stuk Duitsland in.

Rivier in drie landen

De Roer begint vlakbij Signal de Botrange, het hoogste punt van België. Door natuurgebied de Hoge Venen stroomt de Roer naar Duitsland, om vervolgens bij Roermond in de Maas te eindigen. Roer is alleen de Nederlandse naam; eerst heet de rivier Rur.

Rur Ufer Radwanderweg

Langs de hele rivier loopt een gemarkeerde fietsroute. Meestal gaat de route direct langs de rivier soms over onverharde paadjes. De hele route is 180 kilometer lang, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een stukje fietsen. Vanaf Roermond is het eerste deel redelijk vlak, maar in de Eifel moet je wel meer klimmen. Langs dit deel van de route, vanaf Dueren, kun je ook een stuk (met de fiets) met de trein reizen, met de RurTalBahn.

Stuwmeren

De Rur lijkt een mooi stroompje, maar heeft ook een nuttige functie. Er zijn enkele stuwmeren. Als er teveel water is, wordt het verzameld in een stuwmeer. Zo zorgen ze ervoor dat er verderop geen overstromingen komen. Als er weer minder water is, wordt het water uit het stuwmeer weer de rivier ingelaten, zodat die niet al te droog komt te staan. Zo’n stuwmeer is natuurlijk ook handig voor het opwekken van energie uit het stromende water.