Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Maas- en vestingroute

wegwijzer LF-routeInleiding

Bij het reisverslag willen we ook elke week een informatiestukje schrijven over iets wat we onderweg tegenkomen.

De eerste week door Nederland volgen we grotendeels de Maas- en Vestingroute.

Daarom hier wat meer info over die route.

LF-routes

Voor wandelaars is er een internationaal netwerk van wandelpaden, wit-rood gemarkeerd. Bekendste lange afstands wandelpad (LAW) in Nederland is het Pieterpad. Als vervolg op het Pieterpad kun je via de GR5 naar Zuid-Frankrijk.

Ook voor fietsers zijn er gemarkeerde lange afstands fietsroutes. Diverse routes hebben naast een LF-nummer ook een naam. Bijvoorbeeld de Prinsenroute die van Den Haag naar Breda loopt, dwars door onze woonplaats Delft. De Maas- en Vestingroute is LF12, en is tussen Maassluis en Nijmegen in beide richtingen volledig bewegwijzerd.

Routeboekjes

Bij elke LF hoort een routeboekje. Omdat de route overal staat aangegeven heb je eigenlijk geen boekje nodig, maar het is wel erg handig om te kunnen zien waar je een winkel of camping kunt verwachten. Het boekje geeft ook allerlei achtergrondinformatie over interessante dingen onderweg.

Een boekje beschrijft de route vaak in een aantal etappes – maar je kunt natuurlijk op elk punt beginnen en ophouden, en zo je eigen dagetappe kiezen.

Maas- en Vestingroute

De Maas is in de geschiedenis vaak een grensrivier geweest. Er zijn veel vestingen langs de Maas, waarvan sommige nog steeds goed herkenbaar. De route begint in Maassluis, en eindigt in Nijmegen. Onderweg kom je onder andere langs Woudrichem, een mooi vestingstadje.

Tot slot

Tot slot twee tips voor als je zelf deze route wilt fietsen. Als je goed in het routeboekje kijkt, zie je dat de route soms wel een erg grote lus maakt – die kun je soms ook afsnijden, dat scheelt heel wat kilometers (maar je mist dan wel een vesting, of moet een stukje over een drukkere weg fietsen). En zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt, want de route gaat meest langs rustige weggetjes en je komt dus niet veel winkels tegen.

Ook nog een waarschuwing: de route gaat door het vlakke Nederland, maar het gaat vele malen dijk-op, dijk-af, dus je moet toch wel vaak klimmen! En op een dijk weet de wind je goed te vinden.