Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007
Geschreven door Wim
Voor veel mensen is een wereldreis een langgekoesterde droom. Wij houden ook wel van reizen en waren ook al enkele malen wat verder weg maar een wereldreis stond eigenlijk nog niet zo heel erg op het programma. Nou ja voor na het pensioen misschien...
Toen kwamen er enkele aanleidingen om te gaan nadenken over hoe nu verder met werk, met school van de kinderen enzovoorts. En ineens was er die voorzichtige uitspraak, zou het misschien een goede gelegenheid zijn om voor langere tijd samen op reis te gaan. Al nadenkend werd dat tijdje een jaar en zo ontstond bij ons het nieuwe begrip jaartjeweg. Het begin en het eind werd afgebakend door de schoolvakanties. Daar tussenin stonden alle mogelijkheden open.
Als je begint met het plannen van een reis van een jaar lijkt het alsof alles kan, maar in feite zijn er natuurlijk beperkingen. Als gezin met twee kinderen die bij het vertrek 9 en 11 jaar zijn heb je allemaal zo je specifieke eisen en wensen. Voor ons ouders gold dat wij wel eens gemerkt hadden dat wereldreizigers die wij onderweg tegenkwamen een beetje reismoe waren geworden. Vaak bleven ze dan wekenlang hangen op één bestemming omdat ze zich daar 'thuis' voelden. Wij wilden reismoeheid voorkomen door te kiezen voor een reis met veel variatie. Een ander punt is dat het verblijf op busstations met kinderen vaak niet eenvoudig is. Daarom wilden wij niet de hele reis met het openbaar vervoer doen maar omdat wij geen auto rijden viel die optie natuurlijk ook af. Voor de kinderen gold dat zij een periode van een jaar zonder vrienden en vriendinnen niet zagen zitten. Een combinatie van onze wensen maakte dat wij besloten om onze reis in drie delen te verdelen met tussendoor 2 maal een dag of 10 in Nederland.
In de drie delen wilden we dingen doen waar je anders niet aan toe komt. Wij (met name wij ouders) houden van fietsen zo besloten we dat het eerste deel van de tocht tot aan de herfstvakantie een lange fietstocht met een aansprekende eindbestemming moest worden. Santiago de Compostella en de monding van de Donau werden overwogen maar vanwege de afwisselende route werd het Rome. We weten dat er mensen zijn die dat in drie weken kunnen fietsen maar voor ons zou dat in een gewone schoolvakantie van 6 weken nooit haalbaar zijn. Wij willen namelijk niet alleen fietsen maar ook dingen zien en doen. De gidsen van Reitsma met hun uitgebreide aandacht voor de toeristische aspecten spraken ons dan ook bijzonder aan.
Het deel van het najaar, de winter en het vroege voorjaar moest zich afspelen in een gebied met een lekker klimaat. In Zuidoost-Azië hadden we eerder gereisd (met openbaar vervoer en met de fiets). De ontspannen sfeer spreekt ons daar erg aan. Daarom werd de bestemming opnieuw Zuidoost-Azië. Thailand werd de hoofdbestemming maar we bezochten ook de omringende landen. Voor de routes en het vliegen maakten we gebruik van Asian Way of Life.
Voor het derde deel van de reis hebben we tot het laatst toe getwijfeld tussen openbaar vervoer en fiets en tussen Zuid-Amerika waar we nog nooit geweest waren en Midden-Amerika waar wij al waren voordat de kinderen geboren werden. Uiteindelijk werd het Zuid-Amerika met openbaar vervoer en die keuze pakte heel goed uit.
Wij wilden graag dat de kinderen iets leerden van de reis en dat is ook zeker gebeurd. Maar ervaringen opdoen tijdens de reis is iets dan het leren van de lesstof van school. Binnen Nederland wordt leerplicht vertaald als schoolplicht. Als je in het buitenland op reis bent kan de schoolplicht niet worden ingevuld maar moet wel invulling gegeven worden aan de leerplicht. Daarom planden we gedurende de schoolperiodes één dag in de week als lesdag. Zo heeft Johan de lesstof van groep 7 die wij van school hadden meegekregen doorgewerkt terwijl Litty zich heeft voorbereid op de brugklas. Dit heeft prima gewerkt.