Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Papier maken

Litty aan het werk bij bak met papierpulpEen verslag van Litty bij de tweede week van het Familieavontuur in Laos (week 26 jaartjeweg).

We moeten eerst met een tuktuk naar de “papierfabriek”. De “papierfabriek” ligt in een dorpje een stukje buiten Luang Prabang. Als we papier gaan maken schept de meneer een grote emmer vol met papierpulp. Hij weegt het op de weegschaal en het weegt wel tien kilo! Dan mogen we papier gaan maken en wij moeten 300 gram witte djerrie afmeten. Die witte djerrie moet in een emmer en dan gooi je er water bij en roer je de witte djerrie met het water. Dan gaat de witte djerrie in een grote zeef die in de bak met water ligt. Je moet de djerrie goed verdelen over de zeef. Dan versier je het papier met bamboeblaadjes, roze bloemblaadjes, gele bloemetjes en varens. Later komen er oranje bloemblaadjes bij.

Dan mogen we ook gekleurd papier maken. Geel en roze, ik heb eerst een witte gemaakt met bloemetjes van roze bloemblaadjes. Daarna heb ik een roze gemaakt met 2007 erop en toen kwam er blauw en heb ik een blauwe gemaakt. Eerst vond ik de witte al heel mooi. Toen kwamen de gekleurde en die vond ik nog mooier, maar nadat het papier gedroogd is vind ik de witte het mooiste want daar zie je de bloemetjes het beste van.