Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007
Info-stukje van Litty bij de eerste week van het Familieavontuur in Laos (week 25 jaartjeweg).
Op het eerste gezicht lijkt alles hetzelfde, aan de overkant van de Mekong. Landschap met bloeiende bomen en bananenpalmen, tuktuks, kippen langs de weg, huisjes van riet en bamboe, stalletjes langs de weg waar je van alles kunt kopen, overal rijst op het menu, bergvolken met mooie kleding en mensen die veel dingen met de hand doen waarvoor wij machines hebben. Laos is een boeddhistisch land, net als Thailand. Je ziet overal tempels, en monniken in oranje kleren. Maar in Laos zijn er bijna nergens geestenhuisjes en in Thailand staan ze bij ieder huis. Laos heeft een eigen taal, maar groeten en tot tien tellen klinkt bijna hetzelfde als in het Thai. De letters zijn wel anders dan in Thailand, maar wij noemen alles honki-tonki-Sjang-Thai en zien geen verschil.
Een verschil tussen Laos en Thailand is dat Laos een Franse kolonie is geweest. Dat kun je nog aan veel dingen merken. Daarover kan je lezen in het stukje De Franse dingetjes.
Rechts rijden
Dat is natuurlijk normaal maar wij waren net aan het links rijden van Thailand gewend.
Stokbrood
In Laos kun je op heel veel plekken stokbrood kopen. Dat is erg lekker, veel lekkerder dan toastbrood. Er is ook Franse kaas, brie en smeerkaas van La vache que rit.
Franse bordjes
In Laos zijn er veel Franse bordjes. Bijvoorbeeld bij het postkantoor, het ziekenhuis en het rode kruis. Soms hingen er zelfs hele grote spandoeken over de weg. Ik kon die niet goed lezen, Engels is makkelijker.
Jeu de boules
De mensen in Laos spelen ook jeu de boules. De kinderen hebben er hun eigen variant op bedacht. Ze schieten een knikker af met een vinger door hun vinger een stukje naar achteren te halen. De knikker moet zo dicht mogelijk bij een gaatje in de grond komen en je moet ook andere knikkers wegschieten. Hoe het spel precies gaat weet ik niet.
Geld
In Laos betaal je in kippen kuikens en eieren.
Nee hoor, op het briefgeld staat –als het een briefje van 1000 is- 1000 kip; het meervoud daarvan is trouwens kips en geen kippen. Kuikens en eieren bestaan helaas (nog) niet. 10duizend kip is een dollar. Je hebt alleen maar briefgeld, geen muntgeld dus. Het laagste geld dat nu nog wordt gebruikt is 500 kip, het hoogste 50duizend maar daar zijn er niet zoveel van, meestal krijg je als hoogste 20duizend. Wij hebben een oud pakketje geld gekocht en daarin zit een briefje van een kip, dat is nu dus 1 10duizendste dollar!!!
Schoolkinderen op de fiets
Alle middelbare scholieren komen op de fiets naar school. Als het middagpauze is en de school gaat uit, komt er een hele stoet schoolkinderen langs rijden. Dat is erg leuk om te zien; je ziet een hele stoet schoolpakjes langskomen. De meisjes zijn al helemaal leuk omdat ze vaak met parasolletjes fietsen.