Familie Helder op Reis: Jaartjeweg 2006 - 2007

Via Claudia Augusta

geschreven door Johan

Wij hebben vanaf Landeck onderweg veel bordjes gezien van een fietsroute langs de Via Claudia Augusta.

De Via Claudia Augusta is een oude Romeinse weg. Je kunt uit de naam misschien wel raden, dat die is aangelegd door de Romeinse keizer Claudius Augustus. De Romeinen hebben heel veel wegen aangelegd in Europa, zodat ze dan beter hun legers konden verplaatsen en voorraden konden vervoeren.

De Via Claudia Augusta liep vanaf de Adriatische Zee naar Donauwörth. Donauwörth ligt in Duitsland, en lag aan de limes, de grens van het Romeinse rijk. Vlakbij ligt de stad Augsburg, die stad is door de Romeinen gesticht.

De Via Claudia Augusta heeft in Italië twee beginroutes: het ene deel begint in de buurt van Venetië (bij een al veel oudere Romeinse weg), het andere deel begint bij Mantua. Beide delen komen in Trento samen, en gaan dan over de Reschenpas, langs Landeck, over nog een Alpenpas (de Fernpas) naar Duitsland. Als wij straks langs Trento, het Gardameer en Verona fietsen zullen we dus nog wel meer tegenkomen van de Via Claudia Augusta

Op sommige plaatsen kun je de oude bestrating van de Via Claudia Augusta nog zien (hebben wij nog niet gezien). Nu is er een fietsroute en ee wandelroute, ongeveer langs de oude weg. Bijvoorbeeld bij Slot Landeck zagen we de wandelroute steil omhoog de heuvels ingaan - voor de fietsroute hebben ze dan gelukkig een ander paadje gekozen dat ongeveer dezelfde kant op gaat.

Langs de Via Claudia Augusta staan allerlei informatieborden. Wij zagen bijvoorbeeld een bord over de kleding van de Romeinen, over landbouw (ze denken dat de Romeinen hier ook al bergkaas maakten), en over allerlei vondsten die langs de route gevonden zijn, zoals een mooie dolk die in de Inn gegooid is (geofferd aan de riviergod van de Inn door een soldaat die klaar was in het leger).